Akdeniz Psikoliji ve Danışmanlık

Uygulanan Psikolojik Testler ve Envanterler

Çocuk-Ergende Uygulanan Psikolojik Testler ve Envanterler GESSEL Gelişim Figürleri Testi:

3-7 yaş okul öncesi çocukların; görsel algı, görsel motor koordinasyon, küçük kas becerileri ve genel zekâ gelişimlerinin yaşlarına göre ne düzeyde olduğu ile ilgili genel bilgiler verir. GESELL Gelişim Figürleri Testi, çocukların gelişimsel olarak yaşlarına göre hangi düzeyde olduklarını gösterir ve olası gecikmelerin okul öncesi dönemde erken fark edilmesine yardımcı olur.

GESSEL Gelişim Figürleri Testi, 3-7 yaş arası çocuklara uygulanabilir.

Bender- Gestalt Görsel Motor Algılama Testi:

Bender-Gestalt Görsel Motor Algı Testi, çocukların görsel motor becerilerini değerlendiren bir testtir. Çocukların görsel algı, görsel-motor koordinasyon ve ince motor becerilerini değerlendirerek, çocukların gelişim düzeyleri hakkında bilgi verir ve olası gelişimsel gecikmeler veya nörolojik bozuklukların erken belirlenmesine yardımcı olabilir. Özellikle öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumların değerlendirilmesinde de diğer kullanılabilir.

Bender-Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, 5-11 yaş arası çocuklara uygulanabilir.

İnsan/Aile Resmi Çizim Testleri:

Çocukların duygu ve düşüncelerini, içsel dünyalarını, kendilerini ve çevrelerini nasıl algıladığını, aile ilişkilerini, aile içi etkileşimde kendilerini nasıl konumlandırdığını anlamaya yönelik kullanılan testlerdir.

Bir İnsan Çiz testi, 3-12 yaş arasındaki çocuklarda uygulanabilir. Aile Çiz Testi, 4 yaş ve üzeri çocuklara uygulanabilir.

DENVER II Gelişimsel Tarama Testi:

Denver II testi, 0-6 yaş arası çocukların gelişimsel değerlendirmesinde kullanılan bir tarama testidir. Çocukların gelişimlerini takip etmek, gelişimsel riskleri değerlendirmek ve olası gelişimsel problemleri ortaya çıkarmak amacıyla kullanılır.

Çocukların Kişisel Sosyal Gelişim, İnce Motor Becerileri, Kaba Motor Becerileri, Dil Gelişim Alanlarındaki becerilerinin gelişimi değerlendirilir. Yapılan değerlendirme ile çocuğun gelişim alanlarındaki güçlü yönleri belirlenirken, desteklenmesi gereken alanlar da tespit edilir. Bu sayede yapılan erken müdahale ile çocukta var olan gelişimsel sorun belirlenir, gerekli değerlendirmeler yapılır ve çocuğun ihtiyaç duyduğu alanlarda destek sağlanır.

Denver II testi, 0-6 yaş arası çocuklara uygulanır.

Çocuklar İçin Tematik Algı Testi C.A.T. (Children's Apperception Test):

Çocukların sosyal ve duygusal dünyalarını anlamaya yönelik bir testtir. Çocukların çeşitli hikayeler aracılığıyla içsel duygularını, çatışmalarını, aile ilişkilerini ve arzularını ifade etmesine yardımcı olur.

C.A.T., 3-10 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde uygulanır.

MOXO Çeldiricili Dikkat Testi:

MOXO Çeldiricili Dikkat Ölçme Testi, çocuklar ve yetişkinler için geliştirilmiş (Attention- Deficit Hyperactivity Disorder) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olan, bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu dikkat ölçme testidir. MOXO Testi, DEHB tanısına destek sağlamakla birlikte, müdahale öncesi ve sonrası değerlendirmelerde de kullanılır.

MOXO Dikkat Testi, 6 yaş ve üzeri çocuklara uygulanabilir.

WISC-IV (Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği):

Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların ve gençlerin bilişsel becerilerini ölçümünde kullanılan zekâ testidir. Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere dört alt kümeden oluşur ve her bir alt küme çocuğun farklı zihinsel becerilerine dair detaylı bilgi sunar.

Çocuğun potansiyelini tanımak, dikkat ve odaklanma problemlerinde, ders başarısızlıklarında, öğrenme güçlüğü şüphesinde, sosyal uyum problemlerinde, akran uyumsuzluğunda, davranış problemleri başta olmak üzere pek çok alanda bilgi edinmek için kullanılır.

Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocuklara uygulanır.

CAS (Cognitive Assessment System) Bilişsel Değerlendirme Sistem:

Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), 5-17 yaş arası çocuk ve ergenlerde bilişsel yetenekleri değerlendirmek için tasarlanmış kapsamlı bir ölçme aracıdır.

Planlama, dikkat, eşzamanlı ve ardışık işleme gibi belirli bilişsel süreçleri anlayarak, her çocuğun ihtiyaçlarına göre uyarlanmış müdahale programları oluşturmak gerekir. Bu kişiselleştirilmiş yaklaşım ile CAS, bir bireyin bilişsel güçlü ve zayıf yönleri hakkında eğitim planlaması, öğrenme güçlüklerinin belirlenmesi ve müdahale programlarının tasarlanması için yararlı olabilecek değerli bilgiler sağlar.

Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), 5-17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlere uygulanır.

Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği (MİHÖ):

Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği, çocukların okula hazır oluşunu değerlendirmek için kullanılan en güncel testtir. MİHÖ çocukların matematik ve fen becerileri, ses çalışmaları, çizgi çalışmaları, labirentler ile zihinsel-dil gelişimi, sosyal duygusal gelişimi, fiziksel gelişimi ve özbakım becerilerinde ilkokula ne ölçüde hazır olduğunu tespit etmemizi sağlar. Ayrıca her çocuk kendi yaş grubuna göre değerlendirilir.

Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği 60-78 ay arası çocuklara uygulanır.

Erken Okur Yazarlık Testi (EROT):

EROT, ilkokula başlama yaşında olan çocukların erken okuryazarlık becerilerini ölçerek desteğe ihtiyaç duyan çocukları belirlemek için hazırlanmış bir testtir.

Alıcı Dilde Sözcük Bilgisi, İfade Edici Dilde Sözcük Bilgisi, İşlev Bilgisi, Genel İsimlendirme, Harf Bilgisi, Sesbilgisel Farkındalık, Dinlediğini Anlama alanlarında ölçüm yaparak ihtiyaç halinde okula başlamadan önceki süreçte çocuğun desteklenmesi gereken becerileri belirleyerek 1. Sınıf sürecinde yaşayacağı zorluklara önlem almayı sağlamaktadır.

EROT, 60-72 ay arası anasınıfına devam eden çocuklara uygulanır.

Çalışma Belleği Ölçeği (ÇBÖ):

Çalışma Belleği Ölçeği, anasınıfından dördüncü sınıfa kadar olan sınıf düzeyinde çocukların çalışma belleği kapasitelerinin saptanabilmesi, yetersiz çalışma belleği sebebiyle öğrenme güçlüğü yaşayan ve yaşama riski taşıyan çocukların belirlenebilmesi ve tanımlanabilmesi için geliştirilmiştir.

ÇBÖ, 60-125 ay arasındaki çocuklara uygulanır.

Hızlı İsimlendirme Testi:

Hızlı İsimlendirme, bellek tarafından ulaşabilen ses bilgisinin hızına ilişkin bir göstergedir. Erken dil ve okuryazarlık becerilerinin gelişimden ve okuma başarısında oldukça etkili bir beceri olan hızlı isimlendirmenin okuma güçlüğü yaşayan çocukları ayırt etme gücü oldukça yüksektir.

Hızlı İsimlendirme Testi, 4-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi:

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, çocukların okula başlama için hazır oluş düzeylerini değerlendirmek amacıyla uygulanan bir testtir. Çocuğun bilişsel, dil, motor ve sosyal-duygusal becerilerini kapsamlı bir şekilde ele alır. Test sonuçları, okul öncesi dönemin sonunda çocukların desteklenmesi gereken alanları belirlemeye yardımcı olur.

Metropolitan okul olgunluğu testi 5-6 yaş aralığındaki ilkokula yeni başlayacak çocuklara uygulanmaktadır.

Ankara Gelişim Envanteri (AGTE):

Çocukların gelişim düzeylerini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir testtir. AGTE, çocukların dil-bilişsel gelişim, ince motor gelişim, kaba motor gelişim ve sosyal beceri-öz bakım gelişim alanlarındaki becerilerini değerlendirir. Bu gelişim testi, ebeveyn ve çocukla birlikte yapılır. Hem ebeveyne sorulan soruları hem de çocuğun gözlemlenmesini içerir.

AGTE, 0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.

Erken Gelişim Evreleri: Sosyal-Duygusal Gelişim Envanteri (EGE-SD):

EGE-SD envanterinin amacı, bebeklik ve erken çocukluk döneminde gelişimi değerlendirmek, çocukların gelişimsel ihtiyaçlarını belirlemek, olası gecikmeleri veya güçlükleri saptamak ve uygun destek ve müdahale stratejileri geliştirmektir.

EGE-SD (Erken Gelişim Envanteri) genellikle 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır.

Özgül Öğrenme Bozukluğu Genişletilmiş Nöropsikometri Bataryası:

Özgül Öğrenme Bozukluğu Genişletilmiş Nöropsikometri Bataryası (ÖÖB Genişletilmiş Nöropsikometri Bataryası), özgül öğrenme bozukluğu (ÖÖB) tanısı almış bireylerin bilişsel ve akademik becerilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu batarya, çocukların öğrenme güçlüklerini ve hangi alanlarda destekleneceklerini belirlemek amacıyla kullanılır.

Öğrenme Güçlüğü Erken Belirtileri Tarama Ölçeği (ÖGEBTÖ):

Öğrenme Güçlüğü Erken Belirtileri Tarama Ölçeği, öğrenme güçlüğü belirtileri gösteren çocukları değerlendirmek ve öğrenme güçlüğü riskini belirlemek amacıyla kullanılan gelişimsel bir ölçme aracıdır. Bu ölçek, erken dönemde öğrenme güçlüğü riskini belirleyerek çocukların ihtiyaç duyabileceği destekleri ortaya koymayı hedefler.

ÖGEBTÖ, 4-6 yaş arası çocuklara uygulanabilir.