Akdeniz Psikoliji ve Danışmanlık
Uygulanan Psikolojik Testler ve Envanterler
YETİŞKİNLERDE UYGULANAN PSİKOLOJİK TESTLER
BECK DEPRESYON ÖLÇEĞİ
Kişinin depresyon belirtilerinin değerlendirilmesi amacıyla yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Bu testte; kişinin bilişsel, fiziksel ve duygusal belirtilerini değerlendiren toplam 21 soru bulunmaktadır ve testin sonucunda kişideki depresyonun şiddeti hakkında bilgi sahibi olunur.
Test; 13 yaş ve üzeri bireylerde uygulanır. Uzman, kişinin test sorularını doğrudan ve yönlendirme olmadan yanıtlamasını ister. Ölçeğin sonucunda kişinin depresyon semptomları ve şiddeti anlaşılır ve böylece kişi için en doğru tedavi planlaması yapılır.
CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ (CTT)
Beier Cümle Tamamlama Testi projektif bir test olup, kişinin duygu, düşünce, davranış, kendini ve çevreyi algılama ve yorumlama biçimiyle ilgili bilgi almak amacıyla uygulanan bir testtir. Bu test sayesinde uzman; kişinin farkında olamadığı ya da doğrudan ifade etmekte zorlandığı geçmiş, şimdi ve geleceğe yönelik sorun alanlarına dair bilgi sahibi olur.
Testin A ve B formu olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. A formu 8-16 yaş için uygulanırken, 67 adet yarı cümleyi içeren B formu için 16 yaşından büyük kişilere uygulanmaktadır. Bu test; projektif testler arasında geçerliliği ve güvenirliliği en yüksek olan ölçüm araçlarından biridir.
TEMATİK ALGI TESTİ (TAT)
Tematik Algı Testi; 14 yaş üzerindeki kişilere uygulanan bir testtir. Testte, toplam 30 kart ve 1 boş kart bulunur ve bir kısmı yalnızca kadınlar bir kısmı da yalnızca erkekler içindir. Test danışana birebir uygulanır ve danışandan her karta ilişkin başı, ortası ve sonu olan bir hikaye oluşturması beklenir.
Bu test sayesinde; kişinin içsel dünyası, duygudurumu daha yakından anlaşılmış olunur, kişinin anlam veremediği durumların anlaşılması sağlanır. Temel hedef; kişinin altta yatan dinamiklerine ulaşmak, bunun üzerine çalışmak ve kişiye en uygun ve etkili olabilecek terapi tekniğinin kullanılmasıdır.
MİNNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİ (MMPI)
Toplam 566 adet soruyu içeren 4 ölçek ve 10 alt testten oluşan MMPI testi; bireyin kişilik özelliklerini ve psikopatolojinin varlığını değerlendirmek amacıyla kullanılan objektif bir testtir. Kişinin depresyon, histeri, paranoya, şizofreni, sosyal içedönüklük gibi pek çok farklı alanına ilişkin detaylı bilgi sağlar.
Bu test; kişinin kişisel ve toplumsal uyumu hakkında bilgi verir. Testte; ‘doğru’, ‘yanlış’, ‘bilmiyorum’ şeklinde üç farklı cevap bulunur ve bireyin bu sorulara dürüst biçimde cevap vermesi beklenir.
MİNİ MENTAL TEST
Kişinin; düşünme, iletişim kurma, anlama, anlamlandırma, hafıza gibi bilişsel süreçlerini içeren alanları hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla uygulanan bir testtir. Testte toplam 30 madde mevcuttur.
Bu test; kişinin kısa ve uzun süreli bellek, dikkat, konsantrasyon, planlama yeteneği, dil ve iletişim becerileri alanlarına ilişkin bilgi verir. Bu testin sonucunda alınan puan; kişinin bilişsel süreçlerinde bozulma olup olmadığını gösterir. Bozulmanın olduğu durumlarda zaman kaybetmeden bir nörolog desteğinin alınması oldukça önemlidir.
NÖROPSİKOLOJİK TESTLER
Nöropsikolojik testler; kişilerin duygu, davranış ve bilişsel süreçlerini değerlendirmek amacıyla uygulanan objektif uygulamalardır. Bu testler; nörolojik bozukluklar, kafa travmaları, beyin hasarı, psikolojik bozukluklar ve diğer bilişsel sağlık problemlerinin teşhis ve tedavisi açısından çok kritik bir yere sahiptir.
Bu testler; kişilerin dikkat, bellek, dikkati sürdürme, odaklanma, dil becerileri, problem çözme yeteneklerini ve duygu durumunu ölçer. Test; kişinin yaşı, eğitim düzeyi gibi faktörler göz önüne alınarak değerlendirilir. Bu test; klinik psikologlar, nörologlar ve psikiyatristler tarafından uygulanmaktadır.
Nöropsikolojik testler kişinin beyin fonksiyonlarını ve bilişsel yeteneklerini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Alzheimer ve demans türlerinin belirlenmesinde, Parkinson hastalığının bilişsel etkilerini değerlendirmek amacıyla, kafa travmaları sonrasında bilişsel işlev değerlendirmelerinde, depresyon, anksiyete, bipolar gibi psikiyatrik bozuklukların tedavi planlanması amacıyla uygulanabilir. Bu test sonucunda hazırlanan rapor ile; kişiye özel takip ve tedavi süreci belirlenir.