Akdeniz Psikoliji ve Danışmanlık

Sıkça Sorulan Sorular

1) Ne zaman terapiye başlamalıyım?

Terapiye başlamak için doğru zaman diye bir kavram yoktur. Kendinizle ve yakın çevrenizle ilişkilerinizde zorluklar yaşamaya başladıysanız, benzer sorunları yaşıyorsanız ve çözüm için çabalarınız yetersiz kalıyorsa, anlamlandırmakta zorlandığınız şeyler yaşıyorsanız terapiye adım atmak için ideal zaman gelmiş olabilir.


2)Hangi durumlarda çift ve aile terapisi desteği almalıyım?

Çift ilişkileri, Evlilik problemleri, Boşanma, Aldatma, İlişkide sınır sorunları, İlişkide sorumluluk paylaşımları, İlişkide güven sorunları, İlişkide dışarıdan müdahalelerin etkileri, Cinsel problemler, Alkol ve madde kullanımı, Kronik fiziksel rahatsızlıklarla, Yas, kayıp ve travmalar, Duygusal istismar, ihmal ve şiddet, Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.), Anksiyete ve depresyonu da içeren duygusal bozukluklar, Ebeveynlik becerileri, Üvey bireyi bulunan aileler destek, Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri, Kendine zarar verici davranış, Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek, Göç eden ailelere destek, İş stresi, Ekonomik problemler gibi zorluklar yaşıyorsanız çift ve aile terapisi desteği alabilirisiniz.


3) Destek aldığım uzman bilgilerimi bir başkasıyla paylaşır mı?

Danışanların sıkça yaşadığı bir kaygıdır. Hele ki Mersin gibi küçük bir şehirde terapi desteği alıyorsanız. Ancak işimizin en önemli ilkelerinden biri gizliliktir. Bu konuda içiniz rahat olabilir.


4) Anlatacaklarımdan dolayı psikoloğum beni eleştirir mi? Yargılar mı?

Ekip arkadaşlarımız kendi terapilerine devam eden, kendi yolculuklarına önem veren, şefkatin ve kapsayıcılığın iyileştirici etkisini bilen kişiler. Ayrıca yine meslek etiğimizde danışanımızı eleştirmek ve yargılamak yok. Dışarıdaki dünyada bunlar fazlasıyla mevcut. En azından terapi odasında kendinizi rahatça ve güvenle açabilmeniz için bilimsel tüm yaklaşımlar sizinle olacak, tabi şefkat de.


5) Seanslar ne sıklıkla gelmeliyim ve kaç seansta biter?

Psikoterapi her danışanın ihtiyacına, yakın dönemli krizlerin varlığına, danışanın baş etme becerilerine ve daha pek çok faktöre bağlı olarak seans sıklığı belirlenir. Seansların ne zaman biteceğine dair ise herhangi bir bilgi vermenin mümkün olmadığını belirtmek isteriz. Belirli bir seans sayısı vermenin psikoterapi bilimi açısından doğru olmadığını da bilmekte fayda var.